BIOGRAFIE

 • Nederlands
 • Français
 • Bernadette de Boer is 56 jaar en werkt als docent verpleegkunde op het ROC Midden Nederland te Utrecht. Ze is in 1953 geboren in Hazerswoude als zesde kind in een gezin van elf.
  In 1970 begon ze als doktersassistente te werken bij de markante huisarts dokter Pilon te Alphen aan de Rijn simpelweg omdat ze te jong was om tot de opleiding verpleegkunde te worden toegelaten.

  Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en zo stapte ze, nadat ze vervolgens een half jaar gewerkt had in een hotel in Ierland, op haar twintigste toch de verpleging in. Ze kwam in dienst van het Centraal ziekenhuis in Alkmaar. In 1976 trouwde ze met Cees Stolwijk uit Hazerswoude. Het stel ging in Hilversum wonen en Bernadette maakte haar opleiding daar, in het RKZ, af. In ziekenhuis Zonnestraal volgde ze de eenjarige opleiding tot geriatrieverpleegkundige.

  Hierop aansluitend studeerde ze twee jaar maatschappelijke gezondheidszorg aan de Sociale Academie CICSA te Amsterdam. Met dit diploma werd ze in 1980 via SNV uitgezonden als wijkverpleegkundige naar Mali om in opdracht van het ministerie van gezondheidszorg in Bamako als vrijwilliger mee te werken aan de implementatie van het landelijke programma in de basisgezondheidszorg. De Malinese regering had haar goedkeuring gegeven aan het mondiale programma van de WHO dat in 1977 in Alma Ata door de lidstaten is vastgesteld.

  Het contract besloeg aanvankelijk twee jaar en werd uiteindelijk verlengd tot zes jaar. Bij terugkomst ging ze als wijkverpleegkundige aan het werk bij de thuiszorg Gooi- en Vechtstreek in het centrum van Hilversum. Daarnaast gaf ze voorlichting over ontwikkelingssamenwerking in Nederland, de B-doelstelling van SNV.

  Van 1990 tot 1992 volgde ze in Leusden de lerarenopleiding verpleegkunde aan de Hogeschool van Utrecht. Sindsdien werkt ze als docent verpleegkunde en daar tussendoor ook nog een jaar als locatiehoofd van zorgcentrum St. Jozef te Hooglanderveen. Sinds 1998 is ze verbonden aan de sector zorg en welzijn van het ROC Midden Nederland.

   

  Bernadette woont in Amersfoort, is getrouwd en heeft een dochter en een zoon.
  In 2007 won ze een prijs bij Vereniging van Openbare Bibliotheken met de beste vraag over het boek "De gelukkige klas" van Theo Thijssen. Het gewonnen geldbedrag stond gelijk aan de kosten van het uitgeven van een boek bij uitgeverij Gopher. Deze toevallige samenloop van omstandigheden dreef haar tot het schrijven van haar debuutroman: Malinese mangopit.